Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Davorina Jenka

Kulturno društvo Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem je vse od svoje ustanovitve l. 1959 eden trdnih kulturnih stebrov v občinskem, regijskem in celotnem slovenskem prostoru.

Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka Cerklje, nosilni člen društva, tako že skoraj 60 let ohranja tradicijo ubranega moškega petja ter poslušalcem prinaša zlasti slovensko pesem. V zboru trenutno prepeva 29 pevcev vseh generacij. Davorinci se občinstvu letno predstavijo na do 10 prireditvah; že vrsto let pripravljajo tematske koncertne večere, na katerih oživljajo že skoraj pozabljene skladbe slovenskih avtorjev. Največji uspeh zbora seže v l. 1986 z osvojitvijo srebrne plakete na tekmovanju Naša pesem v Mariboru. L. 2016 so si na Naši pesmi prislužili bronasto plaketo in potrdili, da sodijo med vodilne slovenske moške zbore. Poleg teh med večje uspehe velja prišteti še 3 ostale bronaste plakete z Naše pesmi ter zlato priznanje z regijskega pevskega tekmovanja v Škofji Loki iz l. 2015 in srebrno iz l. 2017. Praktično vsi uspehi zbora so povezani z dolgoletnim zborovodjem Jožefom Močnikom.

V okviru društva od l. 2005 deluje tudi dramska sekcija Pod Stražo. Večina od njenih 25 članov prihaja iz vasi Poženik in Šmartno, pod vzpetino Straža, po kateri so si nadeli ime. V okviru sekcije deluje še otroška skupina. Sekcija vsako leto udejanji do 10 kulturnih dogodkov: dramske uprizoritve, recitale ter projekte ohranjanja kulturne dediščine. Vpeti so zlasti v lokalno dogajanje; s svojimi komedijami pa vsako sezono gostujejo po širšem gorenjskem prostoru. Umetniška vodja sekcije je vseskozi Breda Žargaj.


Kulturno društvo Davorina Jenka

Krvavška cesta 4

4207 Cerklje na Gorenjskem

matična številka: 5129214000
davčna številka: 75718448
spletna stran: kud-dj.si