Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Območno stičišče

Retrospektivna razstava likovnih del Bince Lomšek.

Likovna razstava »SREČANJA« je retrospektiva, ki predstavlja velik del slikarskega delovanja Bince Lomšek od njenih začetkov do danes. Različne tehnike in stili, predvsem pa zanimivi motivi predstavljajo njeno likovno vsestranskost. Od tako imenovanih ljubljanskih motivov, do kubističnih poizkusov, sečoveljskih solin, naravnih oblik oljke, do nevihtnih kot sta motiva Pred nevihto in Nevihta bo, do Kaosa (kače) so njene slike polne simbolizma.

BINCA LOMŠEK

Binco Lomšek od nekdaj veseli vsestransko ustvarjanje. Od upokojitve, leta 2005, pa ljubiteljsko ustvarjanje v vseh pogledih nadgrajuje. Oblikovala je glino, kasneje se je usmerila v literaturo – pisanje pesmi in slikarstvo. Najprej pri Lipi v Domžalah, zdaj že deveto leto deluje v Likovnem društvu Mengeš. Vsakega izziva se loteva z vso vemo, privlačijo jo  nenavadni pogledi, novi zorni koti za ustvarjanje tako v slikarstvu kot tudi v fotografiji.

Njeno uspešno delo potrjujejo številne nagrade, med njimi Srebrna paleta in trije certifikati Zveze likovnih društev Slovenije, nagrade in priznanja na različnih fotografskih natečajih po Sloveniji, njene fotografije pa so se prikazovale tudi kot ozadja na TV SLO2 in POP TV.  Imela je že nekaj samostojnih fotografskih  razstav (prva fotografska razstava je bila septembra 2015) ter več skupinskih slikarskih razstav. Redno sodeluje na delavnicah in ex temporih.

Posebno poglavje je kreacija novih uporabnih predmetov iz starih oblačil. Binca Lomšek je tudi prostovoljka, ki dobrodelno šiva punčke iz cunj, s katerimi obdaruje otroke  iz socialno šibkih družin. Pri Zvezi prijateljev Mladine Ljubljana Moste Polje so izjemno zadovoljni, da  vztraja pri ustvarjanju, saj je trden člen Verige dobrih ljudi.

Razstava bo odprta do 23. 3. 2021, med 10. in 16. uro.

Podaljšujemo ogled razstave do konca meseca marca, razstava bo odprta do 31. 3. 2021.

Za ogled in brezplačno vodenje se najavite na telefonsko številko

041 762 811.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik.
– Trenutek tišine – spominska slovesnost v Prešernovem gaju.
– Sledi poeta – akademija ob kulturnem prazniku.
– Al se smel bo razodeti saj pozneje, sam ne ve. – razstava ob 220-letnici
Prešernovega rojstva

ZKD Kranj, 8. 2. 2021

 
 
Ta veseli dan kulture. 2020.
 
Vljudno vabljeni na ogled razstave ob 220-letnici rojstva Franceta Prešerna, na Ta veseli dan kulture.
Vrata Območnega stičišča kulturnih društev – Zveze kulturnih društev Kranj, na Glavnem trgu 23, 3. decembra na stežaj odpirajo za ogled razstave in poslušanje poezije, razstava bo tudi posneta in se boste po njej lahko virtualno sprehodili po spletu.

Dr. France Prešeren, največji slovenski pesnik, njegovi soneti in romance… Z njegovo poezijo smo Slovenci, v literarnem pogledu, postali enakovredni evropskim narodom. Kaj ga je zaznamovalo? S katerimi dvomi in preprekami se je boril in kalil, kdo mu je stal ob strani?
Nekaj odgovorov odstira razstava z naslovom Al se smel bo razodeti saj pozneje, sam ne ve.
Tako se s citatom iz Gazele 6 sprašujemo ob odprtju razstave o življenju in delu Franceta Prešerna, v njegovem mestu, Kranju, ki je na ogled v času od 3. decembra 2020, do 8. februarja 2021, ter stalno na spletu.

Avtorji razstave so BB Teater – Bojan Bešter in ZKD Kranj – Mija Aleš.
 
Naročila za ogled in brezplačno vodenje, ko bo to mogoče: 031 685 548.
 
 
 

 

 

 

Milan Batista

Razstavo Milana Batiste Obujenke v prostorih Območnega stičišča kulturnih društev – Zveze kulturnih društev Kranj, smo odprli v okviru Jenkovih dnevov 2017. Razstavo je priredilo Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Kranj.

JENKOVI DNEVI 2017 – petek, 20. oktober

Po poti VAJEVCEV – od Ljubljane do Kranja

Fran Erjavec – Ljubljana ob 08:30

Jenkovi dnevi so se pričeli v Ljubljani na Erjavčevi cesti 1, pred SNG Drama z nagovorom predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine med potovanjem proti Vodicam.

Valentin Zarnik –Vodice – Repnje ob 09:00

V rojstni vasi Jerneja Kopitarja Repnje, v vodiški občini, se je rodil tudi vajevec Valentin Zarnik – poznani slovenski pisatelj in politik, govornik na mnogih ”slovenskih taborih” v drugi polovici 19 – tega stoletja. Domačini, skupaj z županom Francom Šuštarjem, so nam predstavili zanimivo vas Repnje in nam ponudili osvežilno okrepčilo – med katerim so tudi znane Vodiške preste. 

Simon Jenko – Podreča ob 10:30

V Podreči so nam kratko predstavili Sorško polje in Jenka po romanu Simon iz Praš – avtorja Ivana Preglja.

Ivan Tušek – Železniki – Martinj vrh ob 12:00 

V Selški dolini smo obiskali Martinj vrh Megušnico – rojstni kraj vajevca Ivana Tuška, kjer so domačini pripravili krajši program na temo Tuškovih leposlovnih in pedagoških del. Nagovorila sta nas župan mag. Anton Luznar in avtorica knjige o Tušku Marija Gasser. Na dvorišču smo bili udeleženci izleta pogoščeni z okusi iz Selške doline. 

Valentin Mandelc – Kranj ob 16:00

Pred nagrobnikom Simona Jenka v Prešernovem gaju smo se srečali z osnovnošolci OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravili krajšo prireditev, obiskali smo spominske plošče v Tomšičevi ulici in si obenem ogledali mesto Kranj.

ODPRTJE razstave Milana Batiste  Obujenke v prostorih Območnega stičišča kulturnih društev – Zveze kulturnih društev Kranj.

Na koncu so nas še pogostili v prostorih Kranjske hiše in ob cca 18:00 zaključili s Jenkovim dnevom.

Potovanja so se udeležili tudi nekateri letošnji nominiranci za Jenkovo nagrado,  ki so se predstavili na posameznih postankih.

V petek, 25. avgusta, ob 18. uri se je odprla razstava umetniških del Janke Bončeve – Bojane Jelenc, članice DKD Vagant Kranj. Razstava je bila na ogled do konca septembra v prostorih Območnega stičišča kulturnih društev Kranj – Zveze kulturnih društev Kranj, na Glavnem trgu 23.

Likovniki Kulturnega društva Naklo Dobrava so 20. maja 2017 v prostorih Območnega stičišča odprli razstavo z imenom “Navdih Dobrave”. Razstava je obsegala slikarska in kiparska dela. Na odprtju razstave se je likovnikom pridružila violinistka Minca Marolt, ki je popestrila sam dogodek. Nekaj utrinkov  si lahko ogledate na fotografijah spodaj.

Razstavljali so:

 • kiparka TILKA PURGAR
 • slikarji
  • KLAVDIJA ALJANČIČ
  • DANA ŠEMROV
  • HIERONIMA
  • MARIJA POKLUKAR
  • ZDRAVKO PURGAR
  • LUCIJA ŠUBIC
  • BARBARA POGAČNIK