Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Hortikulturno društvo Kranj

13.2.1959 je rojstni dan Hortikulturnega društva Kranj (HD). Ustanovna predsednica je bila Anka Bernard, ki ga je z veliko predanostjo vodila še med leti 1966 in 2005. Za njo je vodenje prevzel Franc Jerala in ga uspešno vodi še danes. Sprva je bilo društvo ustanovljeno s ciljem, pomagati Kranjčanom pri urejanju vrtov in mestnih površin po zgledu dobrih praks videnih v tujini. S tem namenom so v HD pripravljali predavanja, prikaze obrezovanja drevja, razstave suhih prazničnih aranžmajev, svežih ter suhih šopkov in venčkov.

1977 je HD od kranjske občine dobilo paviljon pri Prešernovem gaju. Ob njem se je dve leti zatem začel urejati vrt. HD je od takrat svojo dejavnost širilo in kot prvo v Kranju organiziralo čistilno akcijo v soteski reke Kokre. Vsako leto sredi pomladi ter jeseni društvo pripravi dneve odprtih vrat. Urejen vrt takrat privabi največ obiskovalcev, ki občudujejo redko in avtohtono rastlinje, ribnika in več vrst prikaznih vrtov.

Med znanimi obiskovalci vrta je bila baronica Jelena de Belder – Kovačič, poznana po knjigah ‘Okus po cvetju’. Gospa de Belder je bila tudi članica HD Kranj. Najbolj radovedni obiskovalci so otroci iz vrtcev in OŠ, vse več je tudi mladih družin. Pot do vrta najdejo tudi turisti ob obisku Kranja, medtem ko ga mnogi Kranjčani, žal, še ne poznajo.

Danes je HD v podobni situaciji kot marsikatera druga društva, ki temeljijo na prostovoljnem delu. Članstvo se je razredčilo in postaralo, dotacij je vse manj. Vendar je opazno naraščanje zanimanja za botaniko. Nove možnosti so v povezovanju s kulturo, medgeneracijskim učenjem, vzgojno-izobraževalnimi zavodi… Z veseljem odpiramo vrata novim članom, katerim bi radi predali znanje in dolgoletne izkušnje. Zato v HD Kranj vabimo ljubitelje narave, urejanja vrtov, ustvarjalne in družabne ljudi, ki z veseljem poprimejo za delo.


Hortikulturno društvo Kranj

Gregorčičeva ul. 18

4000 Kranj

matična številka: 5128471000
davčna številka: 79108423
spletna stran: www.hortikult.info