Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Folklorno društvo Preddvor

Folklorna skupina je v Preddvoru z nekaj prekinitvami delovala že vse od leta 1951. Od leta 1993 je skupina nastopala pod imenom Folklorna skupina Cirles, v okviru Kulturno umetniškega društva Matije Valjavca iz Preddvora. Konec leta 2006 pa smo ustanovili samostojno društvo – Folklorno društvo Preddvor. Smo izvirna skupina in plešemo gorenjske plese iz Preddvora in njegove okolice. V našem programu so tudi plesi slovenske Štajerske in Bele Krajine. Odraslo sekcijo, ki je razdeljena na prvo in drugo odraslo skupino, danes sestavlja okrog 70 članov.

Skupina je zastopala občino Preddvor in Slovenijo na številnih festivalih tako doma kot tudi v tujini. Večkrat smo bili med nastopajočimi na regionalnih kot tudi državnem srečanju folklornih skupin v Beltincih in v Črnomlju. Gostovali smo v enajstih državah (v Avstriji, Češki, Hrvaški, Italiji, Nemčiji, na Nizozemskem, na Poljskem, v Turčiji, v Bosni, na Slovaškem in Madžarskem). Snemali smo z RTV SLO, TV3, ORF, s Slavkom in Gregom Avsenikom, ansamblom Gašperji, nastopali na dobrodelnih prireditvah (Klic dobrote, Licht in Dunkel) itd.

Od leta 1996 obstaja tudi Otroška folklorna sekcija. Tri leta je delovala kot podmladek Turističnega društva Preddvor, nato pa je leta 2002 prešla pod okrilje Občine Preddvor. V tem obdobju je skupina imela preko 50 nastopov, med temi je bilo sedem območnih revij in dve regijski tekmovanji ter tri gostovanja v tujini (v Avstriji in Italiji).

Otroško sekcijo sestavlja 70 otrok, ki so razdeljeni v tri skupine. S svojim poustvarjanjem ljudskih običajev, plesov, oblačil in glasbe skušajo najmlajšim in starejšim približati in predstaviti našo preteklost na kar najbolj originalen in zanimiv način ter jih vzgajati do bolj pozitivnega odnosa do tega dela naše kulturne dediščine.


Folklorno društvo Preddvor

Dvorski trg 18

4205 Preddvor

matična številka: 2202492000
davčna številka: 78133050

spletna stran: fd-preddvor.com