Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj Visoko

Najbolj znan kulturnik in velik pobudnik kulturnega dogajanja v začetnih letih je bil Valentin Kokalj, po katerem naše društvo nosi svoje ime.

Druga svetovna vojna je kulturno življenje v naših krajih prekinila, vendar ne za dolgo, saj so se po njej kulturni navdušenci ponovno zbrali in delo nadaljevali v tako imenovanem prosvetnem društvu. Po vojni je bila močna zlasti dramska dejavnost, ker pa na Visokem ni bilo primerne dvorane, so precej iger uprizorili v dvorani Cirila in Metoda na Olševku in v šenčurski dvorani.

Leta 1953, v čast postavitve novega kulturnega doma in registracije novega kulturnega društva, so uprizorili Zlatoroga, prvo igro na domačih odrskih deskah. Potem se je kulturno življenje na Visokem zelo razmahnilo. Prednjačila je dramska dejavnost in tako imenovano klubsko življenje, kjer so se odvijale proslave ob različnih priložnostih in razgovori o temah, vezanih na slovensko kulturno preteklost. Leta 1956 se je društvo preimenovalo v Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj Visoko. Delo v društvu je še danes zelo pestro in brez kulture si življenja na vasi skorajda ne znamo več predstavljati.

Ne ukvarjamo se samo z gledališko dejavnostjo, ampak s srcem ustvarjamo in organiziramo plesne prireditve, ustvarjalne delavnice, iščemo mlade talente, pripravljamo pa tudi številne proslave in prireditve ob slovenskih državnih praznikih ter raznih jubilejih. V vmesnem obdobju je delovanje odrasle gledališke sekcije popolnoma zamrlo, vendar nam je po dobrih petnajstih letih zatišja na tem področju v gledališki sezoni 2010/11 uspelo uprizoriti satirično komedijo Vstajenje Jožefa Švejka avtorja Igorja Torkarja v režiji Matjaža Zupanca. S to predstavo smo dobili velik zagon in od tedaj dalje naša gledališka skupina deluje v polnem zagonu.


Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj Visoko

Visoko 67

4212 Visoko

matična številka: 5082072000
davčna številka: 13123548