Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Srbsko kulturno-prosvetno društvo Sveti Sava Kranj

Srbsko kulturno in prosvetno društvo „Sveti Sava“ je najstarejše srbsko društvo v Sloveniji. Ustanovljeno je leta 1990. Ima zgodovino pa tudi energijo, ki jo poskušamo člani društva ohraniti. Ohraniti poskušamo tudi običaje in kulturo, ki so jo pred desetletji na območje Slovenije prinesli naši predniki. Prihajajo nove generacijo, ki se bodo le, če se bomo trudili vedeli kdo smo in kaj smo. Društvo je v preteklih letih dosegalo uspehe in padce. S ponosom lahko gledamo v preteklost in povemo, da je bilo uspehov več. In uspehov se v prihodnosti tudi veselimo. 

  • Folklorna sekcija – Folklorna dejavnost je bila od samega začetka delovanja društva poglavitna dejavnost. Imeli smo zelo uspešno prvo folklorno skupino, ki se je izkazala z številnimi uspešnimi nastopi doma in v tujini, pa tudi pridobljene nagrade in priznanja so priča o uspešnem delovanju folklorne sekcije. Sedaj zelo uspešno deluje folklorna sekcija veteranov, ki se lahko pohvali z uspešnimi nastopi doma in v tujini. Redno sodeluje in nastopa na srečanjih v organizaciji JSKD. V svoji sestavi folklorna sekcija ima tudi otroško skupino »Ringa raja«, od katere se pričakuje da bo nadaljevala u uspešnim delovanjem. Folklorna sekcija ima nekaj zelo dobrih odrskih postavitev in koreografij, kakor tudi potrebno število ljudskih noš za nastope. V okviru folklorne sekcije delujeta ženska in moška pevska skupina.
  • Literarno dramska sekcija organizira literarne večere, preko literarne sekcije smo objavili štiri zbirke poezije ter en roman. Dramska sekcija je imela dve dramski postavitvi z večkratnim ponovitvami.
  • V okviru društva delujeta športna in planinska sekcija.

Srbsko kulturno-prosvetno društvo Sveti Sava Kranj

Huje 19A

4000 Kranj

matična številka: 5598788000
davčna številka: 82903077