Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Projektni zbor mladih

20172016

V Kranju je v počastitev svetovnega dneva glasbe (1. oktober) potekal Slovenski projektni pevski zbor mladih. Projekt Slovenski projektni zbor mladih – Circle of Life / Krog življenja je zasnovala in ga izvaja Zveza kulturnih društev Kranj, ki udeležencem pokriva tudi vse stroške udeležbe.

Petje v zboru je način glasbenega izražanja, ki je Slovencem najbolj pri srcu in je tudi najbolj razširjena oblika udejstvovanja v ljubiteljski kulturi. Naši zbori z udeležbo na vseh vidnejših svetovnih festivalih in tekmovanjih dosegajo in postavljajo standard odličnosti. Dokazan je tudi blagodejni vpliv petja na zdravje posameznikov in celotne družbe.

Tridnevni Slovenski projektni zbor mladih se je za fante in dekleta od 15. do 28. leta se je pričel v petek 6.10.2017 se je ob 18.00 v Avli Mestne občine Kranj. Zbor je vodil dirigent Fernardo Mejias. 

Projektni zbor mladih z malo ali brez izkušenj s petjem v zboru je bil prvič izveden lani, kot uvod v vseslovenski Teden ljubiteljske kulture, ki je vsako leto posvečen določeni temi. Osrednja tema Tedna ljubiteljske kulture 2016 je bila zborovsko petje.
Udeleženci so se seznanili z osnovami petja v zboru in v le treh dnevih zavzetega dela pripravili zahteven spored. Tudi tokrat so se pod vodstvom Fernanda Mejiasa in ob klavirski spremljavi Lovra Freliha lotili raznolikega sporeda. Od slovenskih ljudskih, do južnoafriških ritmov in filmske glasbe.

Zaključek s koncertno izvedbo naštudiranega programa je bil v nedeljo, 8.10.2017, ob 17.uri v Avli Mestne občine Kranj. 

 

Za pokušino vam posredujemo tudi dva video posnetka iz petkove vaje. Vključite zvočnike in prisluhnite:

 

Pa še nekaj fotografij iz petkove vaje: