Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Sava Kranj

Delavci gumarskega podjetja Sava iz Kranja so na podlagi velike angažiranosti svojih delavcev na kulturnem področju leta 1975 ustanovili lastno Kulturno društvo. V sestavo društva so se vključile Folklorna skupina z že 26-letnim stažem, pevska, literarna, likovna in foto-filmska dejavnost. V KD Sava se je priključil tudi tamburaški ansambel Bisernica iz Reteč pri Škofji Loki. Takšno delovanje obstaja še danes. S svojo dejavnostjo izstopa folklorna dejavnost, ki je zelo poznana po celotni Evropi in tudi v Ameriki, Kitajskem in Afriki.

Folklorniki SAVA imajo med folklornimi skupinami najdaljšo dobo delovanja na Gorenjskem. Deluje vse od leta 1949. S plesalci, godci, pevkami-Dečve in tamburaši Bisernica veliko nastopa doma, kot v tujini. Skupina se lahko predstavi s plesi in kostumsko podobo vseh slovenskih pokrajin. Folklorniki SAVA se pohvalimo tudi s številnimi odlikovanji, nagradami, priznanji, diplomami in zahvalami.

Likovna skupina šteje 8 članov in je na likovnem področju, kot ljubiteljska skupina zelo aktivna v KD Sava že vse od 1978 leta. V svojem osebnem izražanju se slikarji odzivajo na svet okoli sebe in tako nastajajo umetniška dela. Njihove razvojne poti, pomen in vpliv, ter njihove vsebine pa podpirajo občutek za likovne vrednote in želijo vzbuditi realističen odnos do likovnih stvaritev, ter spodbuditi razvijanje čuta za estetiko. . Člani so imeli že nešteto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Leta 1999 dobitniki male Prešernove plakete MOK .

Literarna skupina je vsa leta delovanja KD aktivna predvsem ob različnih obeleževanjih pomembnih praznikih. Lotevali in izdali pa so tudi že štiri pesniške zbirke.


Kulturno društvo Sava Kranj

Škofjeloška cesta 6

4000 Kranj

matična številka: 5155720000
davčna številka: 29508991
spletna stran: fssavakranj.blogspot.si