Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Komorni Zbor Gallus Kranj

Kulturno društvo Komorni zbor Gallus Kranj so leta 1992 ustanovili pevci Komornega zbora Gallus. Začetki zbora segajo v leto 1983, ko se je devet pevk in pevcev prvič zbralo na vaji. Ime so si nadeli po slovenskem skladatelju Jakobu Petelinu Gallusu, saj takrat v Sloveniji še ni bilo zbora ali skupine, ki bi se imenovala po njem. Zbor je od začetkov do leta 2013 vodila prof. Angela Tomanič, ko je zbor prevzela gospa Mojca Gabrijel.

Osnovno delovanje zbora je povezano z župnijo Sv. Kancijana, čeprav zbor sestavljajo pevke in pevci, ki prihajajo tudi iz sosednjih župnij oziroma občin. S petjem obogatijo slovesnosti, pri katerih se jim pridružijo instrumentalisti in pevci solisti. Vrhunec, lahko bi rekli dva letna koncerta, je vsakoletno petje pri polnočnici in pri obredih velikega petka. Zbor nastopa tako doma, kot tudi po Sloveniji in v tujini. Imeli so koncerte sakralne in posvetne glasbe, sodelovali na proslavah, snemanjih. Ob 20-letnici je Mestna občina Kranj zboru podelila malo Prešernovo plaketo. Ljubljanska nadškofja je zboru podelila priznanje ob njegovi 30-letnici.

Letos januarja so se za vedno poslovili od zborovodkinje in organistke profesorice Angele Tomanič, ki je zbor vodila dolgih 30 let. Prof. Tomaničeva je pustila neizbrisen pečat tako v župniji Sv. Kancijana in v Mestni občini Kranj, katera ji je leta 1991 podelila veliko Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj, kot v slovenski glasbi nasploh.

Poleg Komornega zbora Gallus v društvu delujeta še dva zbora, ki ju vodi Urša Jerala, na orglah jih spremlja Rok Zupanc. Mešani pevski zbor Glas liturgije je naslednik zbora Škrjančki, ki je v župniji deloval od 1977 do 2013. Glas litrugije poje pri nedeljskih mašah in sodeluje pri vseh praznikih, sam ali skupaj z ostalimi zbori iz župnije. Otroci od petega do dvanajstega leta pa delajo prve korake v svet zborovskega petja v zborčku Kancijanovi otroci.


Kulturno društvo Komorni Zbor Gallus Kranj

Tavčarjeva ulica 18

4000 Kranj

matična številka: 5719445000
davčna številka: 93586370