Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Jožeta Paplerja Besnica

Kulturno društvo je ustanovil takratni župnik Frančišek Serafin Pokorn. Leta 2008 je praznovalo 100-letnico kulturnega delovanja, in je eno najstarejših v Sloveniji. Sprva se je imenovalo Katoliško slovensko izobraževalno društvo, kasneje Prosvetno društvo in po osvoboditvi leta 1945 Jože Papler, ki je bil zadnji predsednik pred nemško okupacijo in so ga kot zavednega Slovenca ustrelili v taborišču v Begunjah na Gorenjskem.

Izvajamo redni program klasičnih kulturnih prireditev, pripravljamo pa tudi literarne večere v Hiši kulture Kolodvor v Sp. Besnici. Folklorna skupina Ajda uspešno deluje s tremi starostnimi skupinami. V zadnjih letih spet navdušuje dramska skupina, ki jo ob mentorstvu izkušenih, vodijo mladi. Uspešne so likovne delavnice za mlade ustvarjalce. Naši starejši likovniki se redno udeležujejo likovnih kolonij ter razstav doma in tujini. Vsakoletni koledarji predstavljajo našo bogato naravno in kulturno dediščino. Zelo dejavna je tudi novoustanovljena literarna sekcija.
Skupaj z domačo Župnijo ustanavljajo knjižnico, kjer bodo tudi knjige Čebelarske družine Besnica, katere član je tudi naše Društvo.

V okviru Društva delujejo trije pevski zbori in instrumentalni kvartet Rožnik. Ti prirejajo celovečerne koncerte, redno sodelujejo tudi pri mašah doma in na Jamniku. Mešani pevski zbor Sv. Tilen praznuje 20-letnico uspešnega delovanja, bliža pa se tudi častitljiva obletnica, 110 let ustanovitve našega Društva.

Sodelujemo tudi s Podružnično osnovno šolo, Krajevno skupnostjo, Župnijo in Turističnim društvom, s katerimi letno organiziramo več kulturnih prireditev.


Kulturno društvo Jožeta Paplerja Besnica

Trata 9

4201 Zg. Besnica

matična številka: 5119324000
davčna številka: 41918851