Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Josipine Turnograjske za ohranitev Slovenske in svetovne dediščine

Kulturno društvo Josipine Turnograjske za ohranitev Slovenske in svetovne dediščine je bilo ustanovljeno 1. julija 2011 v Mačah pri Preddvoru. Ime ima po edinstveni Slovenki, prvi slovenski pesnici, pisateljici in skladateljici – Josipini Urbančič Turnograjski (1833-1854).

Osnovni namen društva je skrb za ohranitev slovenske in svetovne dediščine.

Društvo, ki svoje delo opravlja z dušo in srcem ter veliko ljubeznijo, šteje med svoje velike dosežke obnovo, ohranitev in skrb za grob Josipine Turnograjske v sosednji Avstriji, v mestu Gradec. V sodelovanju z Občino Preddvor je bil 2014 obnovljen spomenik Josipini Turnograjski v grajskem parku na gradu Turn pri Preddvoru. Društvo je sodelovalo tudi pri postavitvi njene spominske sobe.

Izdaja številne knjige s področja slovenske (npr. Skrivnostni svet Slovenije) kot svetovne kulturne dediščine (npr. Hči puščave), organizira na to temo prireditve (npr. Mednarodni simpozij o Josipini Turnograjski), fotografske razstave, predavanja za otroke, odrasle in mladostnike, literarne večere, delavnice itd.

Prav tako društvo aktivno sodeluje z različnimi predavanji na temo kulturne dediščine na prireditvah v tujini, zlasti v Nemčiji, Avstriji, Švici ter Severni Afriki. Sodeluje tudi z izseljenskimi Slovenci v Nemčiji in Argentini.

Vsako leto razpiše v sodelovanju z Občino Preddvor Natečaj za najboljše ljubezensko pismo med mladimi v Republiki Sloveniji, ki je edini tovrstni natečaj v naši državi.

Prav tako seznanja javnost o problemih na področju ohranjanja slovenske in svetovne kulturne dediščine.

Pri tem so najbolj dejavni na humanitarnem področju v Sahari, kjer so leta 2016 ustanovili šolo za tuareške nomadske otroke in razvili ob njej zelenjavni vrt za samooskrbo ljudi. Mesečno pošiljajo zbrana oblačila in obutev po pošti za revne otroke v puščavski del Afrike.


Kulturno društvo Josipine Turnograjske za ohranitev slovenske in svetovne dediščine

Mače 1A,

4205 Preddvor

matična številka: 4034643000
davčna številka: 93048246
spletna stran: www.kdjt.si