Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Hiša čez cesto

Kulturno društvo Hiša čez Cesto je bilo ustanovljeno leta 2014. V upravljanju imamo muzej starih punčk, igrač, namiznih iger, lutk, otroških vozičkov in posteljic, gospodinjskih pripomočkov in kmečkega orodja. Zbirka je last predsednice društva Dragice Markun. Skrbimo predvsem za ohranjanje kulturne dediščine in za medgeneracijsko sodelovanje. V hiši se odvijajo raznovrstni kulturni dogodki. Na literarnih utrinkih vsak obiskovalec predstavi svojo pesem, zgodbo, pravljico. Povabimo tudi uveljavljene pesnike ali pisatelje. Praznujemo rojstvo dr.Franceta Prešerna ter postavimo razstavo slikarskih del na temo njegove poezije. Vsako leto pripravimo zabavne kmečke igre z naslovom Imamo se fajn na katerih sodelujejo vse generacije.

Postavljamo raznovrstne razstave in organiziramo slikarsko srečanje. Slikamo motive narave in kulturne dediščine občine Šenčur in postavimo razstavo v muzeju občine Šenčur.

Že tretje leto v tednu ljubiteljske kulture posajamo sadno drevje na vrtu Frančeve hiše. Posadili smo češnjo, domačo slivo in jablano. Dragica Markun je za vsako drevo napisala pesem, ki jo ob saditvi prebere.

Na tržnici znanj vsako leto predstavimo stare namizne igre.

Zelo uspešni smo pri ohranjanju ljudskega petja. Na petje lahko pride vsak, ki rad prepeva ljudske pesmi. Srečujemo se enkrat mesečno. Spontano se je oblikovala skupina Ljudski pevci Hiše čez Cesto. Na vseh srečanjih prepevajo neznane ali manj znane ljudske pesmi, da se jih obiskovalci pevskih večerov tudi naučijo. Smo organizatorji prireditve Pod okence pridem. Izdali smo pesmarico v kateri so zelo stare pesmi, katerih zapiskov nismo našli, so jih pa tukaj zapeli naključni pevci.

V naši hiši skozi oglede in dogodke otroci in mladina spoznavajo življenje naših prednikov in so nosilci kulturne dediščine, starejši pa obujajo spomine na svojo mladost.


Kulturno društvo Hiša čez cesto

Srednja vas pri Šenčurju 21

4208 Šenčur

matična številka: 4068998000
davčna številka: 38890232