Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Glasbeno društvo Sveti Mihael Olševek

Glasbeno društvo Sveti Mihael Olševek je bilo ustanovljeno leta 1995, v njegovem okviru pa danes delujeta dve sekciji: Cerkveni mešani pevski zbor Sveti Mihael in Cerkveni otroški pevski zbor Mladi upi.

Cerkveno petje se v vasi Olševek sicer razvija že od časov pred drugo svetovno vojno.

Mešani pevski zbor resneje deluje že od leta 1972, ko ga je vodil Drago Škerjanec. 10 let ga je vodila Branka Jeretina, od leta 1992 pa ga vodi Mojca Gabrijel. Pri petju in drugih aktivnostih sodelujejo tudi pevci iz sosednjih vasi – Luž, Visokega, Hotemaž in Jezerskega. Zbor redno sodeluje pri slovesnostih v krajevni cerkvi, vsako leto pripravi več glasbenih nastopov, poleg tega pa se redno udeležuje tudi župnijskih in občinskih kulturnih prireditev. Rad gostuje tudi po drugih krajih znotraj in izven Slovenije, predvsem pa z navdušenjem skrbi za pestro kulturno dogajanje v vasi, župniji in občini. Občasno se podajo tudi na daljšo pot in zapojejo izven slovenskih meja: npr. Praga, München, Dunaj, Beograd.

Otroški pevski zbor je na Olševku zaživel že leta 1979 pod vodstvom Branke Jeretina, leta 1986 sta ga prevzeli mladi organistki Mojca Rozman in Francka Šenk. Kasneje so zbor vodile še Mojca Logar, Nada Naglič, Mojca Osterman, danes pa ga vodi Mojca Gabrijel.

Nekaj let je v okviru društva delovala tudi otroška gledališka skupina, ki je pod vodstvom Stanke Naglič in Marije Sajevic razveseljevala obiskovalce z zanimivimi dramskimi nastopi.

V letu 2017 je mešani pevski zbor Sveti Mihael praznoval 45-letnico delovanja in ob tem pripravil slovesen koncert pod vodstvom zborovodkinje Mojce Gabrijel in ob sodelovanju organista Matica Podobnika in solistko Francko Šenk.


Glasbeno društvo Sveti Mihael Olševek

Olševek 34

4205 Preddvor

matična številka: 5927374000
davčna številka: 48357243