Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Akademski Pevski Zbor France Prešeren Kranj

Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je bil ustanovljen 18.10.1969 na željo in pobudo dirigenta in študentov, ki so prej sodelovali v zboru Gimnazije Kranj. Tako letos zaključuje že 48. sezono neprekinjenega delovanja in sodi v vrh slovenskega zborovskega poustvarjanja.

Njegovi stalni dirigenti so bili: Matevž Fabijan, Tomaž Faganel, Damijan Močnik, Baki Jashari, Primož Kerštanj in Matej Penko, od leta 2013 pa zbor vodi Fernando Mejías. Z zborom so sodelovali nekateri najvidnejši dirigenti: Uroš Lajovic, Fabio Luisi, legendarni Eric Ericson,John Rutter, Ariel Ramirez, Gary Graden, Matthias Bamert, Riccardo Muti in Valerij Gergiiev.

Zbor je izvedel preko 950 različnih zborovskih in vokalno-inštrumentalnih skladb vseh glasbenih slogov, domačih in tujih avtorjev. Občinstvu je kot prve izvedbe predstavil mnoge slovenske in tuje skladbe. Redno sodeluje na zborovskih festivalih in tekmovanjih doma in v tujini. Gostoval je v večini evropskih dežel ter v Izraelu, Mehiki, Združenih državah Amerike, Argentini, Čilu in Rusiji. Svojo kakovost je potrdil s priznanji na državnih tekmovanjih Naša pesem Maribor in Sozvočenja ter številnih tekmovanjih in festivalih v tujini, s katerih se praviloma vrača z najvišjimi odličji.

V zadnjem obdobju sta največja dosežka zbora osvojeno prvo mesto na preglednem državnem tekmovanju Sozvočenja 2014, 2015. pa se je s prestižnega mednarodnega zborovskega tekmovanja v Spittalu vrnil z osvojenim tretjim mestom in nagrado mesta Spittal v umetni pesmi. Junija letos se bo zbor udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja CracoviaCantas 2017 na Poljskem.


Kulturno društvo Akademski Pevski Zbor France Prešeren Kranj

Kidričeva cesta 65

4000 Kranj

matična številka: 90520378
davčna številka: 25351311
spletna stran: www.apzfpk.si