Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno društvo Akademska Folklorna Skupina Ozara Kranj

Že od leta 1952 se na Primskovem zbirajo generacije plesalcev, pevcev in godcev, ki jih povezuje ljubezen do ohranjanja slovenskega ljudskega izročila. Združuje jih želja po odkrivanju starega in novega, po druženju, po potovanjih.

V dveh (včasih zaradi velikega vpisa v treh) plesnih sekcijah poustvarjamo plesno izročilo skoraj vseh slovenskih regij – od domače Gorenjske, Koroške, Štajerske, Prekmurja, Bele krajine, Dolenjske, pa do plesov Kostela, Goričkega, Razkrižja in Rezije. Ponosni smo, da so vse odrske postavitve, s katerimi nastopamo na domačem odru, širom po Sloveniji in tudi zunaj njenih meja, delo naših mentorjev, ki se neprenehoma izobražujejo na seminarjih Javnega sklada za kulturne dejavnosti in tudi sami z veseljem raziskujejo. Zadnja leta smo z njimi vsako leto dosegli državno raven, dvakrat celo obe skupini – vodilna in mladinska.

Plesalci pa ne bi mogli ničesar brez našega alpskega godčevskega sestava, ki po avtentičnosti in izvirnosti poustvarjanja godčevske glasbe sodi v sam vrh tovrstnih zasedb, kar dokazujejo številne pohvale z državnih srečanj pevcev in godcev.

Dober glas o skupini prenašajo med ljudi tudi pevke in pevci vokalnih zasedb Bodeče neže in Kranjski furmani, slednji poustvarjajo tudi božično-novoletno koledovanje.

Da je odrska podoba preteklih obdobij (plešemo plese prve in druge polovice 19. stoletja in plese z začetka 20. stoletja) popolna, se ponašamo z bogato garderobo, v kateri je najti gorenjske folklorne kostume s sredine 19. stoletja, starejše dolenske, mlajše koroške in štajerske ter kostume iz Prekmurja, Bele krajine in Kostela.


Kulturno društvo Akademska Folklorna Skupina Ozara Kranj

Jezerska cesta 41

4000 Kranj

matična številka: 5887976000
davčna številka: 25351311
spletna stran: www.drustvo-ozara.si