Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Gorenjsko umetniško društvo Kranjski komedijanti

Smo potujoče gledališče s predstavami za otroke (gledališke + lutkovne) ter lajnarsko sekcijo. Nastopamo v Sloveniji in celotni Evropski uniji.

Od prve premiere (20.marec 1998, Briljantin) do danes smo pripravili že 25 različnih premier. Med najbolj uspešne naslove sodijo (nekatere predstave so uprizorjene z različnimi igralskimi zasedbami): Butalci 225 ponovitev, Lajnarjev cirkus 208 ponovitev, Žogica Marogica 163 ponovitev…

Poleg omenjenih otroških predstav je zadnja leta najpomembnejši del naše dejavnosti tudi ulično gledališče, kjer smo aktivni na področju nastopanja z lajnami. V društvu smo, pod okriljem Ministrstva za kulturo in Evropskega socialnega sklada, izvedli usposabljanje za lajnarje. Nekateri najbolj uspešni lajnarji imajo sedaj svojo sekcijo, ki se vsako leto udeležijo številnih mednarodnih lajnarskih festivalov (Francija, Slovaška, Italija, Češka, Romunija…) S tem skrbimo za kulturni razvoj, saj v tujini dobimo nove ideje ter spoznavamo številne ustvarjalce tega področja umetnosti. Skrbimo za promocijo domovine, saj smo edini v Sloveniji, ki se udeležujemo takih festivalov. Z večletnim delovanjem na področju uličnega gledališča – lajnarstva – ohranjamo nesnovno kulturno dediščino, ki je pred tem skorajda že izumrla. Z aktivnostjo mednarodnega gostovanja in nastopanja na domačih tleh širimo vednost o dejstvu, da smo Slovenci že od nekdaj del srednjeevropske kulture. Po mnenju strokovnjaka dr. Janeza Bogataja izvajamo »živo ulično gledališče lastne zgodovine«.

 


Gorenjsko umetniško društvo Kranjski komedijanti

Strmov 7

4000 Kranj

matična številka: 1167286000
davčna številka: SI 67148417
spletna stran: facebook.com/lajnar