Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Društvo likovnikov Cerklje

Društvo likovnikov Cerklje je bilo ustanovljeno 18. aprila 1999 v Cerkljah na Gorenjskem. Društvo deluje nepretrgano že osemnajst let. Število članov se spreminja, aktivnih pa je večinoma do trideset članov, ki izpopolnjujemo svoje likovno znanje na rednih tedenskih delavnicah in občasnih izpopolnjevanjih pod vodstvom priznanih likovnih ustvarjalcev.

Tri mlajše članice so letos zaključile študij na PA in ALU v Ljubljani.

Družimo se v likovni učilnici OŠ Davorina Jenka v Cerkljah, kjer imamo dobre pogoje za praktično ustvarjalno dejavnost članov društva. Članom začetnikom pri spoznavanju likovnih tehnik in veščin pomagajo bolj izkušeni člani.

Predstavljamo se na skupinskih in samostojnih razstavah članov društva. V teh letih se je zvrstilo veliko skupinskih in samostojnih razstav naših članov. Novo nastala dela tudi razstavljamo skupaj z ostalimi udeleženci. Dobro sodelujemo z društvi v občini, največ pa s KD Folklora Cerklje. V času delovanja društva smo osvojili različne likovne tehnike in materiale za uporabo pri likovnem ustvarjanju. Poleg klasičnega slikanja na platno ali papir posamezni člani ustvarjajo tudi v lesu in kamnu, tiskajo grafike, izdelujejo vitraje, oblikujejo v glini in s slanim testom.

Med nami je tudi močno razvit odnos do naše dediščine, saj poizkušamo z zbiranjem in upodabljanjem etnografskega gradiva ohranjati preteklost kot darilo prihodnjim rodovom. Vodenje društva je v letu 2016 prevzela odlična slikarka Marija Kralj.

V veselje in čast nam je, da lahko ohranjamo del kulturne dediščine naših krajev in soustvarjamo pomemben del kulture v Cerkljah.


Društvo likovnikov Cerklje

Krvavška cesta 4

4207 Cerklje na Gorenjskem

matična številka: 1169084000
davčna številka: 22393366