Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Teden ljubiteljske kulture

20182017201620152014

Slovenija se s tednom ljubiteljske kulture, ki je potekal med 13. in 22. majem 2016, pridružuje evropskim državam, ki se vsako leto Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se po vsej Sloveniji in v zamejstvu v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in prek območnih izpostav Javnega sklada za kulturne dejavnosti pripravljajo skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji. Osrednja tema Tedna ljubiteljske kulture 2016 je zborovsko petje –   množičnost (prepevanje v zborih je najbolj razširjena prostočasna kulturna dejavnost pri nas), uspehi (po kakovosti so naši zbori v  samem svetovnem vrhu) ter blagodejni vpliv petja na zdravje  posameznikov in celotne družbe.

Petek, sobota, nedelja, 6.-8. maj 2016 smo Avli Mestne občine Kranj izvedli Projektni pevski zbor mladih z zaključnim koncert 8. maja, ob 20:00. V zboru so sodelovali fantje in dekleta stari od 15 do 30 let. Zbor je vodil priznani dirigent Fernando Mejias.

Zveza kulturnih društev Kranj je 13. maja 2016 organizirala srečanje z župani z območja upravne enote Kranj. Župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar se je srečal z županom Občine Cerklje na Gorenjskem Francem Čebuljem, županom Občine Šenčur Cirilom Kozjakom in s predsednico kranjske kulturne zveze Mijo Aleš. Pogovarjali so se o razvoju kulture na območju ter o prihodnjem sodelovanju med lokalnimi skupnostmi in kulturnimi organizacijami.

V sklopu tedna ljubiteljske kulture je Kranj bogatejši tudi za lipo, ki krasi vrt gradu Khislstein v Kranju.

gRaD srEČE je plesno-gibalna inštalacija plesalcev KD Qulenium, ki je potekala kot spremljevalna predstava na Območnem odprtju Tedna ljubiteljske kulture v Kranju. Plesalci so se gibali v izložbah in po ulicah Kranja, od Mestne hiše do gledališča Khiselstein. Sodelujoči: Plesne skupine KD Qulenium – Elajtinesa, Qars, Migetalkarji, Zvijav, Pegice, Krempeljčki in Igor Romih; Avtorica projekta: Ana Romih; mentorica: Saša Lončar.

gRaD srEČE, plesno-gibalna inštalacija v sklopu Tedna ljubiteljske kulture, 2016; Avtor: QULENIUM