Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Teden ljubiteljske kulture

20182017201620152014

Slovenija se je s Tednom ljubiteljske kulture (TLK), ki je potekal med 15. in 24. majem 2016, letos drugič pridružila evropskim državam, ki se vsako leto poklonijo ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem ter opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljske kulture v sodobni družbi. Organizirata ga Javni sklad za ljubiteljsko kulturo in Zveza kulturnih društev z regijskimi in območnimi izpostavami. 

V ponedeljek, 18. maja, so se ob 16. uri srečali kranjski kulturni ustvarjalci v galeriji MO Kranj. Navzoče sta pozdravila župan Boštjan Trilar in direktor JSKD Igor Teršar. Nastopil je Gorenjski oktet. V nadaljevanju so se podali do bližnjega vrta Radia Kranj, kjer so posadili sadnega drevesa kot simbola ljubiteljske kulture. Sledil je sprehod skozi mesto v spremstvu plesalcev iz Plesnega društva Qulenium do Mestne hiše. V Mestni hiši smo odpri Muzejsko vitrino posvečeno ljubiteljski društvom, v kateri so kulturna društva predstavila svoje nagrade in priznanja iz preteklih let. Nastopil je vokalni kvartet EMMU.

Predsednica ZKD Kranj Mija Aleš je povedala: »Z dogodki v okviru Tedna ljubiteljske kulture počastimo vse kulturne ustvarjalce, ki na leto opravijo deset milijonov ur neplačanega dela v javnem interesu. Pokazali bomo, kaj delamo in kako pomembno je naše ukvarjanje s kulturo.«