Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Razstava Milana Batiste Obujenke (od 20. oktobra do 20. novembra 2017)

Milan Batista

Razstavo Milana Batiste Obujenke v prostorih Območnega stičišča kulturnih društev – Zveze kulturnih društev Kranj, smo odprli v okviru Jenkovih dnevov 2017. Razstavo je priredilo Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Kranj.

JENKOVI DNEVI 2017 – petek, 20. oktober

Po poti VAJEVCEV – od Ljubljane do Kranja

Fran Erjavec – Ljubljana ob 08:30

Jenkovi dnevi so se pričeli v Ljubljani na Erjavčevi cesti 1, pred SNG Drama z nagovorom predsednika Društva slovenskih pisateljev Iva Svetine med potovanjem proti Vodicam.

Valentin Zarnik –Vodice – Repnje ob 09:00

V rojstni vasi Jerneja Kopitarja Repnje, v vodiški občini, se je rodil tudi vajevec Valentin Zarnik – poznani slovenski pisatelj in politik, govornik na mnogih ”slovenskih taborih” v drugi polovici 19 – tega stoletja. Domačini, skupaj z županom Francom Šuštarjem, so nam predstavili zanimivo vas Repnje in nam ponudili osvežilno okrepčilo – med katerim so tudi znane Vodiške preste. 

Simon Jenko – Podreča ob 10:30

V Podreči so nam kratko predstavili Sorško polje in Jenka po romanu Simon iz Praš – avtorja Ivana Preglja.

Ivan Tušek – Železniki – Martinj vrh ob 12:00 

V Selški dolini smo obiskali Martinj vrh Megušnico – rojstni kraj vajevca Ivana Tuška, kjer so domačini pripravili krajši program na temo Tuškovih leposlovnih in pedagoških del. Nagovorila sta nas župan mag. Anton Luznar in avtorica knjige o Tušku Marija Gasser. Na dvorišču smo bili udeleženci izleta pogoščeni z okusi iz Selške doline. 

Valentin Mandelc – Kranj ob 16:00

Pred nagrobnikom Simona Jenka v Prešernovem gaju smo se srečali z osnovnošolci OŠ Simona Jenka Kranj, ki so pripravili krajšo prireditev, obiskali smo spominske plošče v Tomšičevi ulici in si obenem ogledali mesto Kranj.

ODPRTJE razstave Milana Batiste  Obujenke v prostorih Območnega stičišča kulturnih društev – Zveze kulturnih društev Kranj.

Na koncu so nas še pogostili v prostorih Kranjske hiše in ob cca 18:00 zaključili s Jenkovim dnevom.

Potovanja so se udeležili tudi nekateri letošnji nominiranci za Jenkovo nagrado,  ki so se predstavili na posameznih postankih.