Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno umetniško društvo Kiks

KUD Kiks je društvo, ki se ukvarja z improvizacijskim gledališčem, stand up komedijo ter ostalimi podobnimi vrlinami. Društvo sestavlja šest glavnih članov ter cel kup mladih improvizatorjev in improvizatork.

IMPRO

Impro je krajši izraz za improvizacijo, ki je krajši izraz za improvizacijsko gledališče, ki je krajši izraz za »skupino ljudi, ki na odru ustvarja predstavo brez scenarija.« Improvizatorji, kot si igralci v tem gledališču strokovno pravijo, običajno nimajo pojma, kakšna točno bo predstava, zato za navdih prosijo publiko. Ta se nato zadere nek predlog (prostor, poklic, čustvo …), ki ga improvizatorji nato vključijo v predstavo.

Ni vsa improvizacija gledališka. Poznamo tudi glasbeno improvizacijo – jazz in ‘’do it yourself’’ improvizacijo – MacGyver. Ni vsa improvizacija Impro liga. Impro liga je samo tekmovanje v improvizaciji. Improvizacija ni isto kot stendap, kljub temu, da se tudi v stendapu lahko uporablja improvizacijo.

STAND-UP

Če so impro predstave brez scenarija pa je v stand-upu scenarij najpomembnejši. Stand-up je vnaprej pripravljen nastop, sestavljen iz krajših smešnih bitov (zgodbe, ranti, splošno opazovanje, enovrstičnice …). Način pripovedovanja stand-upa je, da ga vedno poveš na isti način, vendar da ima publika občutek, kot bi si ga zmišljeval sproti. Pri stand-upu si običajno na odru sam deležen vse slave (ali pa teže tišine v odsotnosti smeha), medtem ko imaš v impro predstavi ob sebi vedno soimprovizatorje.

RAZLIKA: IMPRO in STAND-UP

A veš tisto, ko poslušaš nekoga, ki se pi*** čez eno najbolj vsakdanjih stvari, ampak je smešno za znoret? No, če je to pritoževanje vsakič popolnoma isto in razdelano v nulo, potem je to stand-up. Če pa je to nerganje nastalo spontano v tistem trenutku, pred očmi ostalih ljudi, ki sedijo ob tebi in zato, ker je nekdo to omenil, potem pa je to improvizacija.

 

 


Kulturno umetniško društvo Kiks

Cesta 1. maja 69

4000 Kranj

matična številka: 4000960000
davčna številka: 73182630