Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Kulturno-umetniško društvo “HOTIMIR”

KUD »HOTIMIR« iz Hotemaž je bil ustanovljen 10.10.2007 kot odgovor na imenitno prireditev ob 800. obletnici prve omembe naše vasi. V množici igralcev, glasbenikov, likovnikov in logističnih pomočnikov smo zaslutili potencial, ki bi lahko organizirano deloval.
Društvo smo poimenovali po domnevnem vitezu Hotimirju, naš simbol pa je podoba kamnitega moža, ki je že stoletja vgrajen kot vogelni kamen Novakove kmetije.

Notranje smo organizirani v gledališki, recitatorski in likovni sekciji. V desetih letih obstoja smo pripravili razstave del domačih in umetnikov iz bližnje okolice, razstavo starih fotografij ter razstavo oblačil, opreme in orodja iz časov naših prednikov. V domeni likovne sekcije je tudi vsakoletna dvodnevna delavnica izdelave pustnih mask. Na pustni torek popoldne se zberejo v povorki, odpravijo se po vasi, pustovanje pa zaključijo z zažigom Pusta.

Gregorjevo s spuščanjem ladjic po Kokri in simboličnim »luč v vodo« smo letos pripravili že desetič. K sodelovanju pritegne otroke iz bližnje osnovne šole in vrtca in si s tem zagotavlja mladost in svežino. Člani recitatorske in gledališke skupine so uspešno izvedli proslavi na občinskem nivoju ob materinskem in Prešernovem dnevu. Najbolj atraktivna in od domače publike zaželena pa je igra zadnjo nedeljo v avgustu – domači igralci v hudomušnem besedilu predstavijo aktualno domačo tematiko. Tekst je seveda delo domačega avtorja. Društvo se je poživilo z mladimi člani, ki se že zavzeto vključujejo v delo.
Rdeča nit vseh društvenih dogodkov sta Hotimir in njegova Nežica, oblečena v prelepe kostume.


Kulturno-umetniško društvo “HOTIMIR”

Hotemaže 80

4205 Preddvor

matična številka: 2331616000
davčna številka: 45684332

spletna stran: kud-hotimir.net