Kranj, Cerklje, Jezersko, Naklo, Preddvor, Šenčur

Folklorna skupina Sava Kranj

Folklorno skupino so v jeseni leta 1949 ustanovili mladi delavci tovarne SAVA, katerih skupna želja je bila ohranjati ljudsko izročilo ter ga predstavljati kar najširšemu krogu ljudi. Prvi uradni nastop skupine je zabeležen 29. novembra 1949, od takrat pa je skupina nenehno rasla – tako po številu svojih članov kot tudi v kakovosti nastopanja.

Danes, ko skupina slavi že 67. leto delovanja, jedro njenega članstva predstavljajo delavci ter študentje in dijaki iz Kranja in njegove okolice. Vsi člani skupine s strokovnim vodstvom ohranjajo kvaliteto, ki jo je skupina dosegla v preteklih letih svojega delovanja, saj Folklorna skupina SAVA že več desetletij sodi med največje in najbolj kvalitetne folklorne skupine v Sloveniji. O tem pričajo številne laskave ocene domačih in tujih strokovnjakov, priznanja z največjih mednarodnih festivalov in nenazadnje tudi navdušenje številnih gledalcev. Folklorna skupina SAVA je tudi prejemnica državnega odlikovanja »Maroltova plaketa« (1989) in treh najvišjih odlikovanj Mestne občine Kranj: »Plaketa mestne občine Kranj« (1996) in »Velika Prešernova plaketa« (2002) ter »Nagrada MO Kranj« (2014).

Folklorna skupina SAVA je izvedla že prek 3830 nastopov. Večkrat je gostovala v sosednji Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Večkrat tudi na Poljskem, Češkem, v Nemčiji, Franciji, Španiji, Angliji, na Danskem, v Turčiji, Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni Gori. Bila je tudi na Švedskem, Grčiji, Ukrajini, Bolgariji. Poleg tega pa se je udeležila tudi folklornih festivalov v Libiji, Kanadi, Braziliji in Nepalu ter okusila tudi nekaj tropske eksotike na Kanarskih otokih in v Makao na Kitajskem.

Tukaj velja omeniti, da Folklorna skupina SAVA tudi sama večkrat gosti folklorne skupine v Kranju. Tako je že 24 tujih folklornih skupin videlo lepote osrčja Gorenjske. Folklorna skupina SAVA je v dolgoletnem programsko celostno usmerjenem delu osvojila preko 40 plesnih koreografij slovenskih pokrajin z ustreznimi glasbenimi priredbami, v preteklosti pa je izvajala tudi 5 plesnih koreografij jugoslovanskih narodov, za katere ima v lasti tudi pripadajoče kostume ljudskih oblačil. V preteklosti pa je izvajala tudi 5 plesnih koreografij jugoslovanskih narodov, za katere ima v lasti tudi pripadajoče kostume ljudskih oblačil. Skupina v svoj program uspešno vključuje tudi dekliško pevsko skupino »Dečve«, katera se že preko 15 let trudi ohranjati večglasni ljudski način petja. Vse od leta 1970 pa skupina SAVA uspešno sodeluje s tamburaškim orkestrom BISERNICA iz Reteč pri Škofja Loki.

Vsa ta tradicija Folklorne skupine SAVA je delo požrtvovalnih posameznikov, ki so in še posvečajo svoj prosti čas tej dejavnosti, ki ohranja folklorno dediščino slovenskega naroda. Zadnjih šestnajst let je umetniški vodja skupine Tomaž Gantar. Da pa delo skupine poteka usmerjeno, usklajeno ter celostno in nemoteno, že od leta 1985 skrbi vodja skupine Zvonko Gantar.